Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 
Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 20:45 στο θέατρο του ΕΠΑ.Λ Ηγουμενίτσας, υπό την αιγίδα της Σχ. Συμβούλου και της ΔΔΕ Θεσπρωτίας
Σάββατο & Κυριακή 12 - 13 Απριλίου και ώρα 20:45 στο θέατρο του ΕΠΑ.Λ Ηγουμενίτσας, με την Πειραματική Θεατρική Σκηνή Ηγουμενίτσας "Ρένα Κώτσιου" 

˜
Οργάνωση και επιμέλεια παράστασης:
                Άννα Ρεντζεπέρη, Καθηγήτρια Φιλόλογος
      (ΠΕ 02)-Εσπ. ΓΕΛ Ηγουμενίτσας
Θωμάς Λιώλιος, Καθηγητής Φυσ. Αγωγής (ΠΕ16)-ΕΠΑ.Λ Ηγουμενίτσας 
Θεατρικό έργο:  Άννα Ρεντζεπέρη 
ΣκηνοθεσίαΣκηνογραφία – Διδασκαλία ΡόλωνΜουσική Επιμέλεια:  Θωμάς Λιώλιος 
Μουσική/ Μελοποίηση ποιημάτων:
            Βασίλης Δόσης
            Θωμάς Λιώλιος
            Άλκης Φάτσιος   
 Παίζουν οι:
            Γεωργίου Άννα Μαρία
Δόσης Βασίλης
Καλλιά Σωτηρία
Κολιούσης Βαγγέλης
Ντέτσικα Ελένη
Ρεντζεπέρη Άννα
Τσιάβου Αλεξάνδρα
Φάτσιος Άλκης

Έμπνευσή μου για το θεατρικό αυτό έργο υπήρξε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Άγιος Της σιωπής, που ψυχογράφησε όσο κανείς άλλος την γυναίκα της εποχής και του νησιού του, της Σκιάθου και εμβάθυνε πολύ στην ιδιοσυγκρασία της, η οποία είναι όπως η μάνα γη που συγχρόνως προσφέρει αλλά και δέχεται.
Το έργο μου αποτελεί καινοτομία στο μάθημα της λογοτεχνίας στο Λύκειο, σύμφωνα και με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για τα φύλα στη Λογοτεχνία και το Θέατρο, στην Α΄ Λυκείου. Παρουσιάστηκε επιτυχώς στο Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικών Συμβούλων, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, το Νοέμβριο που μας πέρασε.
Αυτό το έργο, επιχειρεί να τραβήξει τις ηρωίδες των τεσσάρων γνωστότερων διηγημάτων του Παπαδιαμάντη από τις σελίδες των βιβλίων του και να τους δώσει την ευκαιρία που τους αξίζει: να μιλήσουν δηλαδή για τις ιστορίες τους και να απολογηθούν κατά κάποιον τρόπο για τη ζωή τους, που πέρασε δύσκολα κάτω από το βάρος της ανδροκρατούμενης τότε κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν τους αναγνώρισε ποτέ το δικαίωμα στην ευτυχία.
Την αποκατάσταση και την διόρθωση του κοινωνικού αυτού σφάλματος, έρχεται να κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που αποκαλύπτει τις προθέσεις του και τις απόψεις του για τα μοναδικά αυτά πλάσματα, τα οποία στάθηκαν η πιστή συντροφιά του στις ώρες της μοναξιάς και της σιωπής.
Μέσα σε ένα κατακερματισμένο περιβάλλον, οι γυναικείες φιγούρες, ο συγγραφέας, ο βοσκός που γίνεται θύμα και θύτης της κοινωνίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους όσους διαφέρουν από τους πολλούς και τέλος η γυναίκα ως σύμβολο διαχρονικό της ζωής και της φύσης ζωντανεύουν σαν σε όνειρο, συναντιούνται και αποκαλύπτονται.
Η ποίηση, το όνειρο, ο στοχασμός, οι διαχρονικές αξίες της ζωής αλλά και η διαρκής αναζήτηση και εν τέλει η κατάκτηση της ευτυχίας, δεν είναι μόνο αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και ουσιαστική υποχρέωση όλων μας, σε όποιο φύλο κι αν ανήκουμε. 

 Άννα Ρεντζεπέρη

       Φιλόλογος

2 σχόλια:

  1. Μπράβο Άννα! Να ανεβάσεις και την παράσταση στο ιστολόγιό σου για να τη δούμε σε βίντεο όσοι δε θα μπορέσουμε να την παρακολουθήσουμε από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο σε ευχαριστώ πάρα πολύ, όχι μόνο για το μπράβο, αλλά και για όλα όσα μου έμαθες!! Σας θυμάμαι όλους πάντα με μεγάλη ευγνωμοσύνη. Να είσαι καλά!!!

      Διαγραφή